Ορχηστρα συγχρονησ μουσικησ ερτ

βιογραφικο

Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ιδρύθηκε το 1954 από τον επιφανή συνθέτη και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη ή Κώστα Γιαννίδη – όπως ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό – και τον μουσικοσυνθέτη ΄Ακη Σμυρναίο (Γαληνό Κιουσόγλου).

Γνωστή ως “Eλαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ” αγαπήθηκε ιδιαίτερα εξ’αιτίας του ελκυστικού της ρεπερτορίου: αγαπημένα τραγούδια της εποχής, ελαφρά κλασσικά έργα, οπερέττα και μουσική κυρίως από τον ελληνικό κινηματογράφο. Είναι η εποχή που ο ήχος της Ορχήστρας καταγράφεται και συνοδεύει πολλές δημοφιλείς ελληνικές ταινίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60.

Αξιόλογοι συνθέτες, ενορχηστρωτές και μαέστροι όπως οι Τ.Αθηναίος, Α.Γεωργιάδης, Τ.Μωράκης, Μ.Σογιούλ, Ζ.Ιακωβίδης, Μ.Πλέσσας, Κ.Καπνίσης, Κ.Κλάββας, Α.Χατζηαποστόλου, Τ.Καραλίβανος και καταξιωμένες φωνές όπως η Σ.Βέμπο, η Μαίρη Λω, η Γιοβάννα, η Ζ.Κουρούκλη, ο Τ.Μαρούδας, ο Σ. Παναγόπουλος, ο Ν.Γούναρης, ο Τ.Μακούλης συνεργάσθηκαν με την Ορχήστρα.

Κορυφαία υπήρξε η συμμετοχή της στα πρώτα “Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού” όπου σε αυτά τραγουδήθηκαν οι πρώτες επιτυχίες του Μ. Χατζιδάκη και του Μ.Θεοδωράκη. Η αναβίωση του ”Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης” το 2005 σηματοδότησε την επιστροφή και συμμετοχή της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στον ιστορικό θεσμό.

Πολλές κι αξιόλογες ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές της Ορχήστρας ζωντανές και ηχογραφημένες από το Α’ και το Β’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι οποίες είχαν συντελέσει στη δημοφιλία της.

Το 1974, η Ορχήστρα υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζιδάκι μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Ποικίλης Μουσικής της ΕΡΤ” κι εμπλούτησε το σχήμα και το ρεπερτόριο της. Συνέχισε τις συνεργασίες της με τους δόκιμους καλλιτέχνες της εποχής καταγράφοντας το μουσικό γίγνεσθαι εκείνης της περιόδου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, το σύνολο των πνευστών της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής μαζί με το rhythm section αποτέλεσαν την “Big Band” , το μοναδικό οργανικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο που ειδικευόταν στην εκτέλεση έργων μουσικής jazz και είχε ευρύτατη απήχηση κυρίως στο νεανικό κοινό.

Καλλιτεχνικοί διευθυντές της Ορχήστρα ς Ποικίλης Μουσικής διετέλεσαν οι: Μιχάλης Ροζάκης, Κυριάκος Σφέτσας και Βασίλης Τενίδης ενώ μόνιμος αρχιμουσικός της ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

Επί καλλιτεχνικής διευθύνσεως των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από τον Μίκη Θεοδωράκη, η Ορχήστρα απέκτησε αριθμητικά την φυσιογνωμία ενός πλήρους οργανικoύ συνόλου αποτελούμενου από 70 μουσικούς και μετονομάσθηκε σε “Oρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.”

Ως αποτέλεσμα, το ρεπερτόριο της καλύπτει ένα ευρύτατο μουσικό φάσμα: μουσική από το θέατρο και τον κινηματογράφο, μιούζικαλ, οπερέττα, συμφωνική Jazz, ελληνικό και ξένο rock, έντεχνο ελληνικό τραγούδι, έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, παραδοσιακά τραγούδια, λαικά ορατόρια κα.

Δημοφιλείς ΄Ελληνες καλλιτέχνες, σολίστ και μαέστροι όπως η σοπράνο Τ.Δριβάλα, η Σ. Θεοδωρίδου, ο Δ.Καβράκος, Α. Κουλουμπής, η Β.Στυλιανού, ο Β.Τσαμπρόπουλος, η Τ.Παπαγεωργίου, η Α.Τκάτσεβα, ο Θ.Αντωνίου, ο Δ.Αγραφιώτης και ο Α.Μπαλτάς ο οποίος είχε διατελέσει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, έχουν συνεργαστεί με την Ορχήστρα.

Σταθμός στην ιστορία της “Ορχήστρας Σύχρονης Μουσικής” ήταν η περιοδεία της με τον Μ. Θεοδωράκη το 1994 στα μεγαλύτερα θέατρα της Β. Αμερικής: Carnegie Hall, Avery Fischer, J.F.Kennedy Centre, Meyerhoff Hall-Baltimore, Philadelphia Academy of Music, Wang Center-Boston, O’Keefe Centre-Toronto όπου είχε ερμηνεύσει το «΄Αξιον Εστί» κι άλλα έργα του συνθέτη.

Μοναδική κι εξαιρετική είναι η ηχογράφηση ολοκλήρου του έργου του Δ. Σολωμού “΄Υμνος εις την Ελευθερία» από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και την Χορωδία της ΕΡΤ σε συνεργασία με το Κεντρο Χορωδιακής Πράξης το 1999 υπό τη διεύθυνση του ΄Αλκη Μπαλτά .

Συναυλίες και συνεργασίες της Ορχήστρας με διάσημους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν ήταν : η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του Zbigniew Preisner «Silence, Night and Dreams» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και τη συμμετοχή της Πολωνής σοπράνο Elzbieta Towarnicka και της Teresa Salgueiro των Madredeus τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής στην Alter Oper της Φραγκφούρτης τον Οκτώβριο του 2007 με το «΄Αξιον Εστί» υπό τη διεύθυνση του Α.Πυλαρινού.

Η σύμπραξη της Ορχήστρας με την Katherine Jenkins στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2009 και τους Antony and the Johnsons στο πλαίσιο της Ευρωπαικής τους περιοδείας με Συμφωνικές Ορχήστρες στο Badminton τον Ιούνιο του 2009.

Η εμφάνιση της Ορχήστρας στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη το 2009 αλλά κι άλλες εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη κατόπιν προσκλήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου(2009 -2011).

Η συνεργασία της Ορχήστρας με τους West End Stars :Ramin Karimloo, Simon Bailey, Stephen Rahman-Hughes και την Φωτεινή Δάρρα και διευθυντή ορχήστρaς τον Simon Beck στο Babminton τον Δεκέμβριο του 2011.

Η παρουσίαση μερικών απο τα πιο διάσημα έργα του βραβευμένου με Oscar συνθέτη Nicola Piovani υπό τη διεύθυνση του ιδίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τoν Aπρίλιο του 2012 .

Σημαντικότατη έχει υπάρξει η προσφορά της Ορχήστρας εδώ και δεκαετίες στην παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων συνεργασίων και συναυλιών με τα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Ιλίου και τα Μουσικά Πανεπιστήμια Αθηνών και Ιονίου.

Λυρικοί καλλιτέχνες όπως οι: Α. Κορωναίος, Τ. Χριστογιαννόπουλος, Χ. Σταμπόγλης, Μ. Μάνσολα, Ε. Βουδουράκη, Θ. Μπάκα μαέστροι: Μ. Λογιάδης, Α. Τσελίκας, Κ. Γουρζή, Ν. Τσούχλος, Χ. Παπαγεωργίου, Α. Στρίγκος, Σ. Σούλης, Α.Πυλαρινός γνωστοί μουσικοσυνθέτες: Γ. Γλέζος, Χ. Λεοντής, Γ. Μαρκόπουλος, Η. Ανδριόπουλος, Δ. Παπαδημητρίου Ν.Πλατύραχος, Ε. Ρεμπούτσικα, τραγουδιστές: Γ. Νταλάρας, Μ. Μητσιάς, Β. Λέκκας, Πάριος, Χ. Αλεξίου, Μ. Κανά μουσικοί που διαπρέπουν στο χώρο της jazz και της rock : Χ. Ραφαηλίδης, Γ. Φακανάς, Τ. Πατερέλης, A. Aνδρέου, Κ. Τουρνάς, Δ.Τσάκνης, Φ. Πλιάτσικας αλλά και της παραδοσιακής μουσικής: Χ. Αιδονίδης, R. Daly, A. Aρκαδόπουλος, A. Κατσίγιαννης καθώς και ηθοποιοί-αφηγητές: Κ. Καζάκος, Ν.Τσακίρογλου, Α. Συνοδινού, Γ.Φέρτης, Γ. Βαλτινός, Π. Ζούνη έχουν συνεργαστεί τα πρόσφατα χρόνια με την Ορχήστρα επιβεβαιώνoντας τον πολυποίκιλο χαρακτήρα της και τον μοναδικό της ρόλο στην ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα. Σε έναν τόπο που για χρόνια έχει στερηθεί τις καλές μεγάλες ορχήστρες και τον έντεχνο ήχο αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και το ρόλο που επιτελεί η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ!

Από τον Ιούνιο του 2020, μαέστρος της ορχήστρας είναι ο Γιώργος Αραβίδης.

Προγραμμα Ορχηστρας συγχρονησ μουσικησ ερτ

1922 – 2022

Συμφωνικό Ρεμπέτικο

Απ’ την Σμύρνη και την Πόλη στον Πειραιά

Επιμέλεια – ενορχήστρωση Γιάννης Μπελώνη

100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Γιώργου Αραβίδη, συναντά τους πρόσφυγες συνθέτες του ρεμπέτικου σε μια μουσική διαδρομή από την Πόλη και τα παράλια της Μικράς Ασίας στον Πειραιά με ήχο συμφωνικό. Την προσαρμογή και την επεξεργασία έκανε μουσικολόγος και ενορχηστρωτής Γιάννης Μπελώνης.

Μετά το 1922, οι πρόσφυγες οργανοπαίκτες της Σμύρνης, της Πόλης και των άλλων περιοχών της Ανατολής και του Πόντου με τους ταμπουράδες , τα σαντουροβιόλια, τα μαντολίνα και τις λύρες τους εγκαταστάθηκαν μαζικά στον Πειραιά φέρνοντας μαζί τους τις μελωδίες, τους χορούς τους και την κουλτούρα τους. Συνάντησαν τους περιθωριακούς τότε ρεμπέτες του λιμανιού αναμιγνύοντας δημιουργικά τον ήχο τους σε μια νέα μουσική που άλλαξε τον λαϊκό πολιτισμό της χώρας μας.

Το Συμφωνικό Ρεμπέτικο είναι η πρώτη απόπειρα για συμφωνική επεξεργασία του Ρεμπέτικου με πίστη στην παράδοση. Τα Κίτρινα Ποδήλατα, η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Σπύρος Κλείσσας δίνουν μια νέα πνοή με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις σε αγαπημένα τραγούδια των Τούντα, Γιοβάν Τσαούς, Νταλγκά, Περιστέρη, Παπάζογλου, Σκαρβέλη, Μπαγιαντέρα, Ρουμπάνη.

Το πρόγραμμα:

Ορχηστρικό

Τικ τικ τακ Παραδοσιακό – Μικρά Ασία – Ιωνία

Μενεξέδες και ζουμπούλια – Παραδοσιακό της Πόλης

Δεν σε θέλω πια – Παραδοσιακό Σμύρνης

Πέντε μάγκες στον Περαία – Γιοβάν Τσαούς 1935

Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει –Αντώνης Διαμαντίδης (Νταλγκάς) 1939

Για σένα μαυρομάτα μου – Σπύρος Περιστέρης – Μίνωας Μάτσας 1937

Πριγκηπέσσα – Παναγιώτης Τούντας 1936

Αμάν Κατερίνα μου – Παναγιώτης Τούντας 1936

Γκαρσόνα – Παναγιώτης Τούντας 1937

Κάτω στα λεμονάδικα – Βαγγέλης Παπάζογλου 1934

Καϊξής – Απόστολος Χατζηχρήστος – Φωτίδας 1948

Το μινόρε της αυγής – Σπύρος Περιστέρης / Μίνωας Μάτσας 1936

Όταν σε βλέπω να γυρίζεις – Κώστας Σκαρβέλης 1936

Τράβα ρε μάγκα και αλάνι – Κώστας Σκαρβέλης 1934

Σε γελάσανε – Κώστας Σκαρβέλης 1940

Σαν μαγεμένο το μυαλό μου – Δημήτρης Γκόγκος (Μπαγιαντέρας) 1940

Αερόπλανο θα πάρω – Παναγιώτης Τούντας 1932

Μισυρλού – Νίκος Ρουμπάνης 1941

Τα ζηλιάρικά σου μάτια – Μάρκος Βαμβακάρης 1938

Η προσευχή του μάγκα-Αδέσποτο

Πριν το χάραμα – Γιάννης Παπαϊωάννου – Χαράλαμπος Βασιλειάδης 1948

Χαράματα η ώρα τρεις – Μάρκος Βαμβακάρης 1937

Φραγκοσυριανή-  Μάρκος Βαμβακάρης 1935

Τραγουδούν:

Κίτρινα Ποδήλατα, Μπέττυ Χαρλαύτη, Σπύρος Κλείσσας

Επιμέλεια, ενορχήστρωση: Γιάννης Μπελώνης

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης