Κατερινα Χατζηνικολαου

βιολιστρια

Η βιολίστρια Κατερίνα Χατζηνικολάου έχει επαινεθεί ως η μουσικός με τη»σπινθηροβόλο ζωντάνια και δεξιοτεχνία« από την Γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Στις συναυλίες της μαγεύει το κοινό με τις αυθόρμητες ερμηνείες και την συναρπαστική ακτινοβολία της. Η ποικιλία του ήχου της αποδεικνύει μια εντατική απασχόληση με στιλ διάφορων εποχών από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη κλασική μουσική. Η Γερμανική εφημερίδα του Leverkusener Stadtanzeiger την επαινεί με τα εξής λόγια: “Με έναν απολύτως αυτονόητο τρόπο, όπως φαίνεται, η Κατερίνα αφοσιώνεται με τον ίδιο βαθμό φανταστικά και στη παλαιά κλασική όπως και στη σύγχρονη κλασική μουσική.“

Η Κατερίνα Χατζηνικολάου έχει κερδίσει πολλούς διαγωνισμούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον γερμανικό διαγωνισμό „Jugend musiziert“ σε ηλικία επτά ετών. Το 2007 έλαβε στον ίδιο διαγωνισμό το πρώτο βραβείο σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έλαβε πρώτα βραβεία στον διεθνή διαγωνισμό Golden Classical Music Awards (2020) και στον πρώτο διεθνή διαγωνισμό βιολιού Thöne, καθώς και το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για ανατεθέν κομμάτι (2015). To 2016 κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό Alois Kottmann στη Φρανκφούρτη. Εξ άλλου κέρδισε το πρώτο βραβείο του διεθνή διαγωνισμού eMuse ο οποίος την κάλεσε να παίξει μια συναυλία στο Μουσείο Ακρόπολης (2017). Επίσεις τον ίδιο χρόνο κέρδισε το δεύτερο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού “Νέος Σολίστ” Θεσσαλονίκης. Μαζί με τη πιανίστρια της, Schaghajegh Nosrati, αποτελούν το ντουέτο Ευτέρπη, το οποίο τον Μάρτιο του 2013 έφθασε στον τελικό του Γερμανικού Μουσικού Διαγωνισμού.Το 2016 έλαβε μέρος στον τελικό του διαγωνισμού Ton und Erklärung στο Βερολίνο όπου έπαιξε με την Συμφωνική Ορχήστρα Βερολίνου (Deutsches Symphonieorchester Berlin) ερμηνεύοντας το 4ο κοντσέρτο του W.A. Mozart για βιολί και ορχήστρα.

Ως σολίστ, έδωσε συναυλίες, μεταξύ άλλων, σε φημισμένες αίθουσες όπως τη Φιλαρμονική Κολωνίας, την Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη, την Αίθουσα του Ραδιοφώνου του Βερολίνου (rbb Sendesaal), τη Tonhalle Ντίσσελντορφ, το Beethoven-Haus στη Βόννη, τη Laeiszhalle στο Αμβούργο, τη Liederhalle στη Στουτγάρδη και το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης με τη Φιλαρμονική της Νότιας Βεστφαλίας, με τη Συμφωνική Oρχήστρα Βερολίνου, τη Ορχήστρα Δωματίου Neues Rheinisches Kammerorchester της Κολωνίας, τη Philharmonia Hungarica, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Μπρεμερχάφεν και τη Νέα Φιλαρμονία Βεστφαλίας.

Από το 2021 είναι εξάρχοντας της ορχήστρας Duisburger Philharmoniker. Από το 2017 μέχρι το 2019 ήταν εξάρχοντας στην ορχήστρα Bergische Symphoniker και από το 2013-2014 ήταν μέλος στα πρώτα βιολιά της ορχήστρας Gürzenich Orchester. Από το 2010-2013 ήταν εξάρχοντας του συγκροτήματος νέων Studio Musikfabrik με το οποίο έπαιξε μια τουρνέ στη Σιγκαπούρη, Μαλαισία και το Μπανγκόκ. Στο Φεστιβάλ Acht Brücken και την Ruhrtriennale 2010 συμμετείχε σε πολλές άλλες παγκόσμια πρώτες παρουσιάσεις με σολιστικά μέρη.

Υποτροφίες και χρηματικά έπαθλα έλαβε την περίοδο 2010-2011 από την E.ON και τη Γερμανική Ακαδημαϊκή Υπηρεσία Προγραμμάτων Ανταλλαγής (DAAD). Από το 2012-2016 έλαβε υποτροφία από τον σύλλογο Live Music Now, ο οποίος ιδρύθηκε από τον Yehudi Menuhin, και από το 2014- 2017 την υποστήριζε χρηματικά η υποτροφία του ανδρόγυνου Horst και Gretl Will.

Η Κατερίνα Χατζηνικολάου έκανε τα πρώτα της μαθήματα στο βιολί σε ηλικία τεσσάρων ετών, στην Ελλάδα, στο κρατικά αναγνωρισμένο ωδείο Ορφέας (Αξιούπολη, νομός Κιλκίς). Το 1997, συνέχισε τη μουσική της εκπαίδευση, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με την Αμερικανίδα σολίστ Monique Mead και από το 2001 με τον καθηγητή Alexander Kramarov. Σε ηλικία δώδεκα ετών έγινε νεαρή φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Robert Schumann στο Ντίσελντορφ. Από το 2012 συνέχισε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Χορού της Κολωνίας, στο Τμήμα της κας Αριάδνης Δασκαλάκη. 2019 τελείωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη μουσικολογία με κέντρο βάρους στη καλλιτεχνική εξέλιξη και έρευνα. Ένα από τα ερευνητικά πρότζεκτ της επιλέχθηκε από το Κολέγιο Μουσικής και Τέχνης του Montepulciano και βραβεύθηκε τον τίτλο »Students in Residence«.

Διεύρυνε τη μουσική της παιδεία, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο διεθνών σεμιναρίων όπως τη Kronberg Academy και τα Darmstädter Ferienkurse για σύγχρονη κλασική μουσική με τους Λεωνίδα Καβάκο, Pavel Vernikov, Mauricio Fuks, Mihaela Martin, Miriam Fried, Ida Kavafian και Barnabas Kelemen, Christoph Poppen, Pierre-Laurent Aimard, Evgueni Sinaiski και Anthony Spiri. Στον κλάδο της Ιστορικής Πρακτικής Εκτέλεσης εντατικά μαθήματα με τον καθηγητή ανώτατης σχολής Richard Gwilt και τον διεθνώς φημισμένο βιολιστή Sigiswald Kuijken.

Η Κατερίνα έπαιζε ένα βιολί του Giovanni Paolo Maggini, του 1629, το οποίο της δόθηκε προσωρινά από το 2014-2018, κατόπιν επιτυχούς εξέτασης, από την Ανώτατη Μουσική Σχολή της Κολωνίας.
www.katerinachatzi.de

katerina-1