Θεοδοσησ Π. τασιοσ

ακαδημαικος, πολιτικος μηχανικος, αρθρογραφος και συγγραφεας

Γεννήθηκε στην Καστοριά, αλλά µεγάλωσε στα Μέγαρα της Αττικής. Είναι παντρεμένος με τη Ρέα Ιωαννίδου και έχει ένα παιδί. Μιλά Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρωσικά και Ισπανικά.[3] Το 1948 σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι και έπειτα στο ΕΜΠ. Στη συνέχεια, υπηρέτησε ως υπολοχαγός στο σώμα του Μηχανικού του Ελληνικού Στρατού και το 1958 αναγορεύθηκε διδάκτωρ και στη συνέχεια επιμελητής, έκτακτος μόνιμος καθηγητής (1964) και τακτικός καθηγητής του ΕΜΠ (1969).

Είναι Οµότιµος Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πανεπιστηµίου στο οποίο έχει υπηρετήσει από το 1964. Έχει παράλληλα διδάξει στα Πανεπιστήµια της Βαγδάτης (1979), και του Τονγκζί (Tongji University) της Σαγκάης (1982), της Ναντζίν, της Παβίας (1986) και στο «Διεθνές Κολέγιο Επιστηµών των Κατασκευών» (Collège International des Sciences de Constrution, 1979- 1989).

Με την ιδιότητα του µηχανικού έχει παράξει σηµαντικό έργο στη Γεφυροποιία (η Γέφυρα Ευρίπου Χαλκίδας στην εποχή της κατασκευής της ήταν η µοναδική συρταρωτή γέφυρα στον κόσµο), και στα Φράγµατα.

Για το έργο του και την εν γένει προσφορά του έχει δεχθεί έναν µεγάλο αριθµό τιµητικών διακρίσεων: Επίτιµος διδάκτωρ των Πανεπιστηµίων της Ναντζίν, της Λιέγης, του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστηµίου της Κύπρου.

Έχει τιµηθεί, µεταξύ άλλων, µε το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων και µε τον τίτλο του µέλους της Ακαδηµίας Επιστηµών του Τορίνου (2004). Είναι Επίτιµος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, Επίτιµο Μέλος του Επιστηµονικού Συµβουλίου του «Διεπιστηµονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» και Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος (1993- ) της Εταιρίας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), στο πλαίσιο της οποίας έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις µε κορυφαία την πρόσφατη (2018) στο Πεκίνο µε τον τίτλο «Εύρηκα- Επιστήµη, Τέχνη και Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων».

Άλλωστε, έχει συµβάλει κατά τρόπο ουσιαστικό, ως µέλος της διεπιστηµονικής οµάδας, στη µελέτη και προσπάθεια αποκατάστασης του περίφηµου µηχανισµού των Αντικυθήρων.

Ο Θεοδόσιος Τάσιος συνέγραψε πάνω από 400 επιστηµονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τον τίτλο: «Πρακτικά ζητήματα της νεοελληνικής γλώσσας» (Αθήνα: Εκδόσεις Εστία, 2022) και θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.